Mirosul si gustul - Partea II

Gustatul se face cu ajutorul papilelor gustative, gasite in diferite locuri din interiorul gurii, mai ales centrate pe limba. Aceste papile gustative se gasesc pe anumite papile, care sunt mici umflaturi vizibile pe limba atunci cand se uita in interiorul gurii unui caine.

Desi nu toate tipurile de papile au papile gustative, cele care au sunt specializate in ceea ce gusta in functie de locatia lor pe limba. Fiecare dintre acestea recunosc gusturile daca sunt suficient de puternice, cu toate acestea diferite parti sunt usor mai sensibile la anumite arome, in comparatie cu altele.

Cainii au mult mai putine papile gustative decat oamenii, in jur de 1700 fata de 9000 ale noastre. (De exemplu, pisicile au numai 470)

Cainii sunt mai buni la degustarea lucrurilor dulci si amare decat oamenii, dar nu sunt la fel de buni si cand vine vorba sa identifice alimentele sarate. Simtul gustului cand discutam despre carne si grasimi este mai rafinat decat al oamenilor.

Cum functioneaza toate acestea impreuna?
Atunci cand punem un bol cu mancare in fata cainelui, incep mai multi factori sa lucreze simultan. Cainele dvs va incepe sa miroasa imediat pentru a isi da seama daca este o mancare calda, umeda sau are ceva special adaugat in aceasta.

O data ce incepe sa manance, limba lui intra in actiune, permitandu-i creierului sa decida daca mancarea este sigura (nu amara) si gustoasa (grasa sau dulce), si el va decide atunci daca va manca si restul sau lasa bolul in urma si pleaca.

Dupa ce termina de mancat, limba il ajuta din nou atunci cand bea apa, care are un rol important pentru digestie. Fiecare dintre aceste simturi pot fi actionate si independent unul fata de celalalt, insa combinatia lor il ajuta pe caine sa determine daca masa precedenta a fost buna sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu