Dietele raw pentru caini si riscurile acestora - I

La fel cum multi oameni incearca sa manance alimente cat mai putin procesate pentru a isi imbunatati sanatatea, unele persoane care au caini aleg sa se indeparteze de hrana conventionala si sa ofere animalelor de companie mancare raw (cruda). In schimb, ei incearca sa se intoarca la hrana traditionala, carnea cruda obtinuta de la macelarie, desi alimentele pre-preparate pot fi servite mult mai usor.


Un studiu recent a ridicat multe semne de intrebare cu privire la riscurile pentru sanatatea animalelor care consuma produse bazate pe carne cruda, ca surse posibile ale unor boli bacteriene si parazitare. Totusi, cat de mare este aceasta problema si cine este cu adevarat in pericol?

In primul rand, merita sa subliniem faptul ca dovezile privind avantajele in privinta sanatatii obtinute de dietele pe baza de carne cruda sunt limitate. Unele cercetari sugereaza ca ele pot ajuta digestia animalului. Dar studii comparative arata ca exista inca preocupari legate de faptul ca unele dintre aceste diete nu ofera o valoare nutritionala suficienta.

Cainii de pe langa casele noastre nu sunt precum cei carnivori salbatici. Ei au evoluat alaturi de oameni timp de 30000 de ani, iar dieta lor a fost influentata de propria noastra hrana. Acestia pot supravietui cu usurinta cu o dieta mixta si chiar au evoluat, acum avand capacitatea de a digera amidonul.

Dieta traditionala a cainilor a inclus si carne cruda, dar si resturile de la masa oamenilor. Si, spre deosebire de majoritatea alimentelor prelucrate de om, produsele alimentare pentru animalele de companie sunt adesea adaptate pentru a oferi o gama larga de substante nutritive. La urma urmei, trecerea la hrana comerciala pentru animalele de companie a coincis cu cercetarea sporita a cerintelor nutritionale ale cainilor.

O publicatie denumita Veterinary Record a analizat recent 35 de produse din carne de vita congelata de la opt marci diferite. Acestia au gasit bacteria E.coli in 28 de produse, Listeria in 19 dintre ele si Salmonella in sapte. De asemenea, mai multe dintre acestea contineau diferiti paraziti. Alte studii au evidentiat anterior o contaminare similara a alimentelor pentru animalele de companie in Canada, America de Nord si Noua Zeelanda.

Prin comparatie, carnea cruda neprocesata de la macelarie este mai putin probabil sa fie o problema deca produsele din studiu, in acelasi timp fiind mai sigur sa consumam friptura putin preparata termic decat cruda. Problema cea mai mare consta in faptul ca nu exista un studiu care sa compare carnea din mancarea pentru caini si carnea de la o macelarie, asadar nu putem fi siguri cu privire la cat de mult mai riscante sunt aceste produse fabricate.

Pentru caini, bacteriile si parazitii gasiti in alimente nu sunt de fapt o problema prea mare. Cainii sunt destul de rezistenti la multe dintre aceste bacterii care pot fi izolate in carnea cruda si se imbolnavesc foarte rar, desi pot suferi afectiuni gastrice ca urmare a infectiei cu Salmonela.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu